Isnin, 30 Mac 2009

Kolej MASA

Kolej MASA

Tawaran untuk sambung belajar kepada freshies SPM.

Kepada yang berminat,
bolehlah kiranya dengan senang hati melawat laman yang ini >>> Kolej MASA <<<
Kolej ini terletak di Pusat Pedagangan Puchong Prima, Puchong, Selangor D.E. Diantara Kursus yang ditawarkan ialah :

Syarat-syarat memohon:

  • 3 kredit SPM/ SPMV/ O-Levels
  • 2 Bs Senior Middle III (UEC)
  • Sijil dari mana-mana institut kerajaan dengan minima CGPA 2.oo (Politeknik, Institut Kemahiran MARA) .
  • Sijil dai mana-mana Institut Pengajian Tinggi Swasta (disahkan JPS/ LAN ) dengan minima CGPA 2.00.
  • 5 ckredit SPM/ SPMV termasuk Bahasa Melayu dan Matematik & 3 kredit SPM (hanya untuk program UTM sahaja)

Kolej ini juga ada menawarkan kursus pada peringkat sijil di fakulti-fakulti tersebut.
Mahu melihat galeri gambar di Kolej MASA ?? Sila klik di sini >>> Galeri Foto <<<

Pendartaran ialah RM 2,000. Tawaran istimewa untuk anak jati Selangor, bantuan kerajaan negeri sebanyak RM 1,000 akan diberikan kepada pendaftar sebelum 14 April 2009.

Untuk keterangan lanjut, hubungi :

Nurul M. Johar

014-2260882 atau
016-2710810

(referer Amat Sg.Besar)

202 ulasan:

  1. huhuhu, kuat pommot kolej, ko
    study kat situ ke?

    BalasPadam
  2. tade lah....
    entri ni sekadar menolong saudara :D
    hehehehe

    BalasPadam
  3. tak payah la nak share dlam merosakkan masa depan pelajar..
    banyak pembohongan kolej ni dah buat..
    MQA pun belum dapat penuh.. camne student nak apply JPA bila tamat belajar?? Kolej tak recognize!

    BalasPadam
  4. kolej ni unrecognized and unknown. xde MQA and xde dlm 50 list kolej terbaik di Malaysia. Kolej ni ambik fresh grads untuk cr student tpu fresh graduates dgn student skali. 2-2 naya. mn de kolej tawarkan 5 kursus je. teruk beno. drpd srh bdk2 abiskan duit blaja kt cni, g masuk MARA ke IKBN ke lg bgs. yg cr org tu mmg la dpt RM 1 K/per student.tp x kesian ke mase depan student tu??? udah2 le menipu.

    BalasPadam
  5. Adakah betul MQA kolej ini belum dpt?

    BalasPadam
  6. Rujuk sini untuk lebih lanjut..

    http://203.106.19.130/mqr/akrKPList.cfm?IDAkrIPTS=484

    BalasPadam
  7. jangan si babi semua jadi bodoh sangat. kalau takde MQA ,macam mana leh dapat PTPTN. bodoh

    BalasPadam
  8. kerjaya di atas daya usaha masing2..renungkanlah

    BalasPadam
  9. urm sy d pnggil tok msok....mcm2 dye ngayat...ptut ke ha msok...tkot laa...tlg laa.....

    BalasPadam
  10. saya pernah belajar kat sini....n seorang lecture melayu ckp organize kolej ni manyak2 pembohongan tau...n lecture suh kuar dari situ..ha itu lecture kolej tu sendri bagitau tau....MQA baru separuh jalan jew kolej ni...kebanyakan plak warga hindu n ada org kata dorang nak tindas melayu...wallahhualam saya x tau :).....tapi pikir2kan baik2 masa depan anda....walaupun x dapat diploma saya bangga dengan sijil komuniti yang melayakkan saya terus kediploma di politeknik(kerajaan)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu mesti miss library berry tu kann. teruknya orang mcmtu.

      Padam
  11. hello babi babi dan kambing kambing sekalian. jangan la jadi bodoh sangat duk mengutuk kolej. buat la kerja yang berpatutan. korang ni semua apa. barua raskoll. piiiii la check kat KPT ke MQA ke. baru dapat kepastian. mangkuk hayun

    BalasPadam
  12. ooooooooooooo... cakp tu yg benar dong sial orang..... betul ke takniy zzzzzzzz

    BalasPadam
  13. ok ke tak kolej niy............... aduhhh,,,, owg ckp ok...... mmmmmmmmmmmmmmm.....

    BalasPadam
  14. keorang ni semua dok mengutuk pe pasal. kalau depa tak nak belajar blah la. kite yng bljar kat sini orite jer. no problem at all. kita dah lihat semua dgn biji mata kite sndiri. semua a lesen. u c here. onece upon a time. i couldnt talk well in english. was so scred and dono wer my life gonna end up. but after i enrolled here. there is wer my english became damm powerfull like superman la katakan. endlish in the key aspect for us to get a job during job interview. tanks pn hanim. love ya. so. kalau i jumpa korang yg duk mengutuk. kena la korang kat student MASA.

    BalasPadam
  15. opss...saya student kolej ni..n semuanya okay sahaja..tak ada pembohongan seperti yang dinyatakan oleh pembohong yang mengutuk kolej ni..terimass..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memg ok la bg ank org kaya....bg mak ayah yg mampu keluarkan duit EPF.If mak ayah xmampu mcmne.Kene tgung hutang laaaa......

      Padam
    2. kalau dah tahu tak kaya, pasal pa tak balaja pandai2 mhon ipta. boooooooooooooooooooooooooooooooo shkalalala boooooooooooooooooooooooooo. kerja nak kondem orang. rosak. hahahahaha

      Padam
  16. Klu takde mqa, dah lame kementerian suh tutup je MaSa ni... nak masuk study, study je la... pada yg kurang bkemampuan tu, mohonlah biasiswa kolej atau mohon je zakat ke ape ke... ni mesia bukannye negara zionis, xde maknenye kolej ni nak tipu2 @ nayakan student...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mqa dan kpt pun pun bersekongkol..percaya lah.. management kolej2 ni... buat bnyk untung gile.. saya tahu sbb saya berada di dalam industri ini yang memantau prestasi kolej.. amat fhm dengan kolej2 meggi segera ni..

      Padam
  17. kami sebagai warga kerja kolej masa ingin menafikan semua tomahan kepada kolej kalu nak tahu datanglah tengok sendiri janganlah dok nak mengata tampa bukti k.....

    BalasPadam
  18. butoh pak hang ahh..kami stdent sume kne tpu..jnji mniss x nmpk pun.kte mcm2 la tp habuk pun xde..kolej masa penipu..kte wt kolej kt cyber,dlm pmbinaan tp semak samun je..asl?kolej masa brcucuk tanam ke?bg lembu2 mkn lalang tue bru nak wat kampus kat situ ker...management tah pape..wt keje x btol..bdk dh byar tp kte x byar lg..tnjuk slip,ha..kte trslap la,pe la,mcm2 alsan..kte kolej masa under kolej stanford tp kolej stanford kte x pnh dgr pun nme kolej masa.xpnh ade kne mngena..bdk yg ckp mcm2 kt kolej masa 2..sy skong 100%..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lau cm tu kuar ar dr situ.banyak g kolej len yg lbh bgs.If U all x sign agreement PTPTN slgi tu blh kuar n bljr kt mne2 tempat tau.I sokong lau u all kluar dr sana.Bese la, sape xnak duit u all kan.sanggup dtg rumah mlm2 pn ada pujuk u all masuk kolej nie.nk dpt duit punya pasal dtg rumah org xkire siang mlm xpe,jnji duit msk poket diorang,U all jga yg merana.Isu pndidikan soal masa depan,so fikir-fikirkanla utk jgka masa pnjg.

      Padam
  19. bdk yg bngga n kte kolej masa bgus 2..bodoh sumenye..stdent yg ade kt kolej masa skrng trpkse stdy sbb dh trmsok jerat..nk stop kne byar..pe celop..tmpt len xde pun stop kne byar..nmpk sgt kolej masa makan duit stdent..

    BalasPadam
    Balasan
    1. apasala pla u all kene bayar lau u all stop.dia dah amik bnyk duit u all tau.if u all xsign agreement ptptn keluar je.

      Padam
  20. betul kew ????? kolej ini mcm ne ?????

    BalasPadam
  21. apa maksud "MASA" or makna sbnrnya ialah MAHER SARAVANNAN ????? kew??? ce jelskan ??????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Malaysian Academic & Skills Advancement....
      erm baru masuk kolej nie ke..lau bru masuk bek keluar je.

      Padam
    2. Maksud sebenar MAhendran & SAravanan = MASA

      Padam
    3. Malas la..........aku nak layan korang ni.

      Padam
    4. biar lah dia nak guna nama dia pun. dia penat2 dah bangun kan. sama gak mcm LIM KOK WING guna nama pengasas. tak jd masalah poooooonn.

      Padam
  22. urm .... knpe xdew yg blas????

    BalasPadam
  23. y comfuse ????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yalah confuse?...sy br dpt pgln untk anak sy bljr klu cm ni xjadilah nampknya....

      Padam
  24. betul kew semua ini ??? kenapa ada yg sampai balas ??????

    BalasPadam
  25. SENGAL..wt pe la dok naye owg x brkt hdop

    BalasPadam
  26. maksud awk owg x brkt hdop ?????

    BalasPadam
  27. maksud awk ?? x brkat hdop ????? cer jlskan ....

    BalasPadam
  28. klau kolej ini mcm nie knpe x de yg brani saman .. ????? urm x fhm lh .... mcm ne nk msuk kolej klu mcm ni .... aduuhyai ........

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada ramai yang dah saman!

      Padam
    2. Dapat ke saman.........? Sape yang dapat.........?

      Padam
    3. sume kolej sama je.. msty na kjr profit punye.. bese la.. cr mkn.. student jd mngse..

      Padam
  29. Sebelum termasuk dalam perangkap Masa ni, bik elakkan je. Pe gi la kolej lain yg lebih baik... Student yg dah blajar pun bnyk dah kluar dari kolej so pikir2 lah sblm bodohkan diri n masuk Masa ni.. Hu hu hu

    BalasPadam
    Balasan
    1. awak ini stdent masa ini jgk kew ??? urm .. so mmg btul ar kolej ini tipu ???? nsib baik x masuk... knpe x saman je kolej ini ??? ksian yg lain .. urm .. ada jgk kolej mcm ini .. apa lah .. tak takut ke pada Tuhan ..tak takut ke pada azab yg mnanti .. ??? uurrmm ..... fkirlah .. walupun terlepas didunia tp... ingt lah akhirat kelak ..

      Padam
    2. mana boleh saman suka ati.diorang ada lesen runn college.cuma masyarakat j kene bijak buat pilihan untuk pelaburan akademik sma juga seperti melabur d bursa saham..keling mana tau azab dunia akhirat.yg jadi hamba keling nye marketing dia la anak2 melayu yg merosakkan anak bangsa sndri.Duit punya pasal

      Padam
    3. untuk kenekan kolej2 penipu ni.. kita semua kene bijak, jgn enrol di dalam kolej2 penipu ni.. tolong lah pesan pda saudara mara.. tak kisah belajar tak tinggi tetapi jgn terjerat dengan kolej2 begini. saya sgt tahu, kerana ianya berlaku depan mata saya..untuk kita saman kolej2 ni mmg susah sbb di belakang mereka adalah org2 besar yang selalu menyuap menteri2 kita..saya sedih kalu anak bangsa melayu terpaksa menanggung hutang kerana kolej yg kaki penipu..

      Padam
    4. Patutlah student masa ramai india...tp ada benarnya jgk baru2 ni sy ada dpt call dr mada ni ..siap dia blh hntr org untk dtg kerumah..bincang kursus apa blh anak sy ambk..mn ada ipta yg bt cm tukan....

      Padam
  30. betul ke kolej ni tipu? aku baru nk mula keje kat sini.. mcm mane nk check samada kolej ni dlm senarai MQA atau tak & dari segi ape yg korang kate tipu? takde prove susah nk percaya weh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ...kalau betul nipu mana buktinye.. jangan pening kan kepala aku tok buat pilihan

      Padam
    2. g la keje dulu kat sna sebulan.tgk ar paling lama u tahan seminggu...

      Padam
    3. errr...u dah keje kat sana ke?? camana ok ke dak? ade og panggil saya kerja kat sana ni...confius da.mmg smua india ke

      Padam
  31. cube check kat sini.. http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=mqa&source=web&cd=8&sqi=2&ved=0CF0QFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.fsi.com.my%2Fdownload%2FMQA-IPTS.pdf&ei=H41LT5b1MpHMrQey-MC0Dw&usg=AFQjCNH-wqtydTYTnRaogcPc2Ww7mcwyog

    BalasPadam
  32. MQA tu mmg ada ... tp urm ... x th lah nk ckp tpu tu dr segi apa ... urm ... tp mmg tpu ar .. nk krje situ wt pew ... kt tmpt lain kan ada ... ish ... urm .. krje jd fayce .. cri owg utk msuk kolej tu ... xyh lah dok tambah dosa .. urm tpu owg ... urm ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul2....tau xper...ada yg sgup mgaku dr pegawai biasiswa dr KEmenterian pendidikan malaysia,supaya student percaya.U all nak jd sbgian drpada the all k...

      Padam
    2. yeke...ni keje marketing kolej ni ke??? diog dapat comission ke kalau ade og masuk register??

      Padam
  33. yg mana 1 betul ni..pening laa pale... cz adik i nak masuk kolej ni..tp kalau betul kolej ni nipu bek i tak bagi adik masuk takot terjebak...i need infomation...plz

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau pikir..... la sendiri....

      Padam
  34. tempat keling ni.... klu nak jadi keling, masuk la... yg melayu keje sana pon dah mcm keling... klu dah keling,faham2 je la.. nipu org idup2.... bik g tmpat lain je...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hoi apa keling2????lahanat sebelum kaki aq hinggap kat muka ko baik belah!lu ni sempurna sgt ke???sialan bg taw aq makna keling skrg juga????

      Padam
    2. tempat keling kepala bapak ko...lu owg x nak belajar tp kutuk pihak kolej plak...hey langsat,ko pergi tgk semua blog kolej dan juga universiti...ada tak pelajar yg x buat kritikan????ko nie bai dari hutan mane??org yg dpt cgpa yg tinggi memng jamin dpt peluang pekerjaan yg luas...walau belajar di mana juga walaupun kandang lembu...yg x fhm bahasa ko,toyol!

      Padam
    3. salam,tak baik ckp mcm tu,semua bangsa sama jer,memburuk2kan bansa org lain bererti memburukkan bangsa sendiri,saya adalah bangsa melayu tulin,tpi bgi sya semua bangsa ada kelebihan dan kekurangan masing2,org melayu pun ada tipu bangsa sendiri..nak menunjukkan bangsa tu baik bercakap birlah berhemah jangan bercakap mcm tak da pelajaran dan menghina bangsa lain..

      Padam
  35. baru dapat panggilan dari kolej. terima kasih En Aziz.

    BalasPadam
  36. Saya pun pernah jadi education fasilitator sana.tapi sebulan jer.besela fresh graduate ingtkn best la bangga la dpt keje sekali masuk kene cari duit utk kolej.kite dpt gji sbhgian 1% drpd student byr pn xsampai.Pelajar2 di luar sana if nak sambung belajar jgn terpedaya.kene dapatkan info dgn lebih bnyk n bnyk lagi kolej2 terbaik dalam mlasia ni.Jgn bebankan mak ayah dgn yuran yg xberbaloi dgn apa yg kita dpt.

    Yuran pengajian kat sini untuk program diploma palig kurang pn Rm27ribu.PTPTN hanya luluskan loan 20ribu balnce mak ayah perlu byr guna epf atau monthly payment. kAn k sudah membebankan maka ayah.duit ptptn yg di loan lgsung xcover makan minum diorang makan semua kat akaun kolej.so mkn minum student kene byr sndri sebab tu diaorang suruh plajr2 buat part time job.huhuhuuu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ouhh patut larh ade yang mengaku pagawai masa dekat saya hari nie...x phama larh..knp nak menipu pelajar macam saya nie??

      Padam
  37. btul ker smua nie??
    sye da gak byr RM 40,tp sye x g bljr la..
    bnyak y kte negetif je sye tima..
    macm ner niee...
    peningla..

    BalasPadam
    Balasan
    1. if nak masuk try la dulu.Selagi xsign agreement ptptn blh je cube.Tapi ingt la RM40 utk jgka masa pendek.JAngka masa pnjg kene byr ptptn 20ribu n hutang balance yuran lagi.sampai bila nk bebankan mak ayah.Kan bnyk lgi pilihan diluar sana.cukup la kita kene byr hutang ptptn kan.

      Padam
    2. sme jer kalo dh blajr kn gak sign ngan ptptn...
      kalo btul kolej nie slah nper xda org ambik tndakan...

      Padam
    3. dah lau bljr mmemg kene sign agreement ptptn.tapi sign agreement dalam sebulan dua pas bljar la.lau dh sign agrement ptptn,nama dh ada dlm snrai pminjam if nk tukar bljr tmpat len pn susah.bnyk prosedur dia.

      Padam
    4. Mana2 IPTA/IPTS skrg pn kalau nk sambung study kena sign agreement PTPTN jg.kalau tk nk membebankn Ibu/bapa sgt, kenapa masa ambil SPM dulu tk jd pljr cemerlang dpt 8A-12A tuk dpt Biasiswa bru la tk perlu byr balik & tk memeningkn kepala. Selagi ada kemahuan untuk belajar masuk mana2 IPTA/IPTS pn kalau nk berjaya tetap berjaya jg. jangan terlalu pandang negetif sgt dgn Kolej ni.mana2 kolej pn ada kebaikan dan keburukan jg, dlm Dunia tiada perkara pn yg Sempurna sgt jd fikir2 kan la ya. Bila kmu berfikiran Negatif jdi mmg Negatif la kamu selama-lamanya. PERCAYA la. TQ

      Padam
    5. Waa tabik sama lu.....

      Padam
  38. bleh saper2 jelaskan ngan lbh lanjut...
    sye prlukn jwapan 2 skrg..

    BalasPadam
  39. oky mcm nie ..saya bekas stdent MASA ... mmeg kolej ini tipu ... pertama PTPN bkn 20 ... TAPI 24 RIBU ... pada mulanya fici kata 20 TAPI bila smpai sana bila sruh sain agrmeen PTPTN tertera 24 ribu bila tyn 4 ribu tu untk apa enth , saya dh lupa .. tp mmg habis duit msuk situ ... fikir balik ar duit EPF ag dye ambk n setiap sem PTPTN kowg akan dapat RM 100 sahaja selebihnya kolej ambik .. RM 100 kowg boleh blnje bpe hari je .. bila kow tyn mmbe kow yg stdy tmpt lain dowg akn t'kjut ... sbb kowg yg masuk MASA ini dapat RM 100 1 sem ... n fici gan pihak kolej ini lain2 ...fici cakap lain pihak kolej cakap lain ... klu x caya tray ar msuk membidih an dri n wat mak ayah sedih ... fikir2 lah .... sekian wasalam n selamat sejtara ... ak dah x tkut agan prkrje2 fici tu .. klu ikut an hati nk je saman tp mls nk kbsr an kes ini .. so fhm2 ar ... fikir ar spe yg nk msuk ... tu klu mak bapak kowg kaya2 masuk ar .. tp kesian ar at mak ayah kowg ...k papai ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm besar je kes ni?

      Padam
    2. penginapan disediakan adalah dari semester 1 hingga semester 6.. kenapa tak beritahu yang itu???
      Jangan jadikan banyak alasan untuk hidup ni.. kalau dari mula hidup ni negative je sampai bilapun tak kemana

      Padam
  40. setahu saya semua yg dikatakan tipu...buruk nya adalah only student yg tak belajar...or student itu sendiri ada masalah disiplin...but kolej masa memang tak de masalah...okeay aje i tgk

    BalasPadam
  41. saya shalini...senior student kat MASA...now tgh buat practical...i rasa berbangga dgn pretasi mutu pembelajaran disini...byk yg mengatakan buruk mengenai education facilatior disini....tetapi sebab utama saya berjaya hari ini adalah disebabkan education facilitior disini menjaga dan mendidik saya sampai ke hari ini....

    BalasPadam
  42. Mana2 IPTA/IPTS skrg pn kalau nk sambung study kena sign agreement PTPTN jg.kalau tk nk membebankn Ibu/bapa sgt, kenapa masa ambil SPM dulu tk jd pljr cemerlang dpt 8A-12A tuk dpt Biasiswa bru la tk perlu byr balik & tk memeningkn kepala. Selagi ada kemahuan untuk belajar masuk mana2 IPTA/IPTS pn kalau nk berjaya tetap berjaya jg. jangan terlalu pandang negetif sgt dgn Kolej ni.mana2 kolej pn ada kebaikan dan keburukan jg, dlm Dunia tiada perkara pn yg Sempurna sgt jd fikir2 kan la ya. Bila kmu berfikiran Negatif jdi mmg Negatif la kamu selama-lamanya. PERCAYA la. TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. director semua kaki kelentong, batch 1 2 grad lepas 4 tahun tambah tu mintak duit kat mereka beli kereta besar besar muka ayun pun tak pernah nampak ....marketing pulak penipu...wei MQA tunggu aje tiba masa bungkus la u orang hoiiiii

      Padam
  43. Kos sebenar mungkin lebih kurang 17 18k sahaja, yg lain semua masuk poket director, manager maketing n ef... haa... seniri mau ingat la pada siapa2 yg berniat nak blajar di MASA ni.... serius... Penipu je MASA ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi student diminta pinjam ptptn sampai 20k... Plus KWSP mak ayah lagi 7 8 ribu dia minta.... apa daaa punya kolej.. sape2 yg bodoh, sila la masuk... pernah kawan aq pegi nak jumpe ef, terserempak staff tgh bertumbuk kat depan kolej.. memang tak ada jaminan keselamatan kolej ni...

      Padam
  44. Balasan
    1. Bangang la korang ni... Nak masuk kolej camne?

      Padam
  45. x PERLU SOROK @ SEMBUNYIKAN KEBURUKAN KOLEJ MASA NI.. BANGKAI @ NAJIS, JIKA DITUTUP PUN MASIH AKAN BERBAU JUGA..... INGAT TU... STUDENT PEREMPUAN PUN ADA YANG HAMIL LUAR NIKAH.. DAH RAMAI... STUDENT BERTUMBUK PUN ADA... KELING PUNYA KOLEJ... RAMAI INDIA KELING DARI MELAYU...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa nk timbulkan isu perkauman di sini..walaupun sy ni melayu tulin,paling tk suka bila bangsa lain suka memburuk2kan bangsa org lain,kita melayu ni pun bkan bagus sngt ,semua sama.

      Padam
  46. U org tau tak kolej tu ckp hanya 5 kursus tapi kalau nak belajar nursing pun boleh! Ade kwn kate nak join MASA nak buat nursing! EF dia org janji boleh! Mana ade???, tunggu masa je dia org bungkus! Buat kursus IT boleh jadi NURSE! 1st in M'sia! Nanti Kementerian Kesihatan dtg lawat baru tau! Kelentong punye Kolej nak buat apa apa kursus pun boleh! Boleh jadi Cikgu, Doktor, Nurse, Polis semua pun boleh Kolej nie!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea.. tunggu masa saja mau bungkus... ef,director.. satu kolej ni PENIPU...!!!

      Padam
    2. You ni mmg anjing...asyik komen je kat sini...u tak ada kerja ke kena buang kerja...muahahahaha...anjing tahap dewa...mesti keluarga u pun sama je mcm ni kot

      Padam
    3. ????????

      Padam
    4. ada seekor BERUK HITAM BESAR yang suka menipu pelajar..... ;p

      Padam
    5. alamak sape la tahi kucing nie,hey kan diploma hanya buat basic je...lepas masuk degree baru u boleh pilih satu course,seperti yg nak akaun akan belajar tentang akaun A-Z,kalau teaching akan belajar teaching...betul2 kamu owg nie psycho la....diploma memberi kita pelbagai cabang...apasal ada juga si bodoh yg x faham2 nie...sakit la hati aq bila dpt taw ko owg masih idup lg...pegi laaaaaaah bela lembu...

      Padam
  47. aiiyaaaa...!! org hutan, cipanzi, BERUK HITAM YANG BESAR di kolej MASA sudah datang tuu..... lariiii... jgn masuk kolej ni la....

    BalasPadam
    Balasan
    1. abis masuk lam lubang ko ke??hahahahahahaha bodohyer..

      Padam
  48. assalam mulaikum wabarakatuh.....kehadapan Allah Maha ESA TOLONG MINTA MAAF SAYA....yang saudara yang asyik bagi komen kat sini ini tak ada kerja lain ke selain komen???isteri koo tu lahirkan anak dengan sape???tdo dengan bapak u ke???u tdo dgn emak u ke atau mak mertua u????anak sial...otok belacan tulll....yang ko pandai burukkan nama MASA tu apa hal?????isteri ko nie gatal sgt sampai tdo dgn student masa ke o officer masa???alah kalau free sgt sampai boleh lambakkan commnt kat sini ini y dunt jz go bersihkan bawah isteri ikoo tu yg berbulu berbau belacan....sial pantat....u ingat apa???kpt tu kepunyaan bapa koo????senang2 MASA dapat MQA????melancap je la u anka tepi jalan?????mak koo tu lahirkan u kat Lorong Haji Taib o Jalan Briekfields????Kerja lagi kat situ???hntr bini koo tu...u jadi bapak ayam je dari comment pasal MASA kat sini.....kami kenal MASA la.....kalau u mmg berani sila ke MASA...kebenaran di sisi kami....MASA BOLEH....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahah nice one brother.....MASA boleh..

      Padam
    2. thank you brother....MASA always boleh...

      Padam
    3. ....
      mcm orang xberpindidikan
      adab mane
      masa boleh?
      boleh ape?

      Padam
  49. MASA is a good education resource..those who dnt know to appreciate,sorry i dnt tink u r educated..simple msg frm a student from MASA batch 12...tq...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bru batch 12
      ak ni atas ko la wei
      ak tau la kolej ni cmne
      nk lulus sng je ngampu la ko nyer lect
      result je cntik tp satu kerje pon xleh wat

      Padam
    2. kamu sorang je ke yg batch atas??
      mungkin kamu antara student yang sering dibarred dari mengambil exam krana sering ponteng kelas atau student yang sering gagal sebab tak hantar assigmnt kan.. dats y kamu susah dapat kerja...
      lagi satu, tak guna result je cantik tapi tak ada bakat lain lagnsung.. ingatlah, dalam interview mereka lebih suka mencari pekerja yang aktif dalam aktiviti kolej... bukannya mencangok mengharapkan semata-mata kat result...lol punye senior...

      Padam
  50. i ade soalan utk mereka yg buat kritikan dlm blog ini????sebenarnya apa motif kamu semua??nak buruk kan nama kolej ke???tapi buat apa???oh...kamu rasa dgn membuat demikian kamu boleh mempengaruh pelajar masuk ke kolej nie ke????u org takut masa depan mereka hancur ke???kenapa kamu tak bagi mereka duit utk belajar klu takut masa depan mereka hancur selepas memasuki kolej nie????klu org minta RM10 pun u org hilang entah ke mana...org yg suka membuat komen yg tak bawa apa2 makna ataupun rezeki adalah org yg tiada kesedaran diri....senang utk mengotorkan image manusia ataupun institusi....org yg ingin membuat kerja yg senang adalah pemalas...pemalas membawa maksud???umat islam pasti tahu kan......
    dengar sini baik2,setelah kamu jadi seorang penghuni di MASA,tanggungjawab adalah bagi mu utk menaik kan nama KOLEJ MASA dari segi academic ataupun sukan...hey,org yg ingat diri mereka sempurna hangat2 tahi ayam la tue.....
    director mkn duit???ef mkn duit???semua lu tahu????semua keja utk duit..u belajar pun kena guna duit,lu hidup pun kena guna duit,lu kahwin pun kena guna duit,bini u mau beli seluar dlm pun kena guna duit...akhir sekali masa u mati pun kena guna duit,klu tak tempat u tak kan kat kubur malah jadi bangkai kat mane2 sampah....minta maaf kalau terkasar bahasa...ni baagi mereka yg tidak ada daya pemikiran yg baik....sebenarnya,memang semua kolej/U ade director,marketing dan ceo...jadi semua makan duit pelajar ke???klu cam tue mane kamu nak pergi belajar?????longkang ke????tak kemana nak bawa diri disebabkan semua organisasi memang ada management seperti ini...kesianya org yg x fhm bahasa kutuk pihak kolej...hey adik2 tlg sedarkan diri ye....from students fact..

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yg di lafazkan diatas memang benar...IPTA and IPTS adalah sama...hidup memerlukan duit...mati pun kena ada duit...so semua yg berakhlah...fikirkan sebelum lafazkan kata kata berbau iri hati ke laman web MASA ini...sekiranya sesiapa ada kemuskyilan boleh hadirkan diri dgn sukarela ke kolej MASA bila bila masa....sekian

      Padam
  51. Roy...roy...roy...!!!!

    Tabur pasir dlm periuk nasi orang....
    Dah kene buang keje tu dah la....
    Yang bertumbok tu pon engkau...
    Siap nangis plak tu....
    Nak aku link kan ke fb ko tu kat sini....???
    Br std bole kenal sape yg menipu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. slalunya, og yg kutuk2 ni sebab dia nak cover salah diri sndiri kn? saya x kerja kat masa, n saya pn bukan student sana.

      Padam
  52. sudah2 la tu bwk citer buruk pasal kolej ini...
    kalu ade kes saman...
    kes xbetol pasal kolej ni...
    mane buktinya...?
    kes gaduh, rogol n mengandung...??
    kalau betol ade...
    itu semua dah masok kes polis...
    kenapa xdiwar2kan diakhbar2 atau di media...
    jangan main cakap atau main dengar cakap orang...
    jangan tutup pintu rezki orang lain...
    DATANG DAN LIHAT SENDIRI PASAL KOLEJ...
    BARU CERITA....

    BalasPadam
  53. MQA sangat penting untuk sijil pelajar diqualifiedkan atau tidak oleh kerajaan MALAYSIA. kalau tiada MQA susahlah. saya orang luar tak tahu pasal kolej ni tapi sila check kalau nak masuk IPTS mana2 pun tak kisah kolej ni atau tak. saya pelajar IPTS jugak tapi saya ambil kos kerjasama dengan universiti kerajaan. kalau kelayakan spm tak okay, tak dapat mana2 tawaran kerajaan sila buat rayuan , kalau rayuan tak dapat jugak masuklah IPTS yang tawarkan kos kerjasama dengan universiti kerajaan.

    BalasPadam
  54. kolej ni satu sem = 6 bulan = rm 100 ok?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aq mkn seblan rm 100 pastu 5 bulan tuh mcm mn?x pyah mkn la??

      Padam
    2. soalan bagus tu....

      Padam
    3. kalau nak tahu kolej lain 1sem pun sama rm 100. aku dah tanya budak klmu. sama jee... SWASTA bai. jgn kerja nak tunding jari. booooooo

      Padam
  55. i think dis college got no better things to do then marketing and hunting for their victims (students). My family and i getting so pissed off with their marketing call almost everyday to my residential number. Been telling thiese idiots 'there is no such person, and wrong number' but looks like they are so stupid and can't understand a simple English and also TAMIL. One of the marketing girl ever fight with my parents and i on phone, and that brainless woman was keep ringging my munber so many times until we plug off the phone connection. I guess they having high manpower turn over that their staff keep leaving and they got to hire new comers. And their database is not sytematic that they don't even have the record for previous call and conversation. Already sound them so many times, but there is no point lecturing these group of creatures. I am so pissed off and irritate with their call, at times a few calls in a day. Don't tell me your database only have a few numbers to call, that's so funny. And they think they are very smart by asking, 'is there any SPM leavers at home?' Please lah, all my sibling and i have Degree from Gov Universities. Do you still want me to enrol in your Crazy College and waste my money and time there? You think i'm stupid like you? Idiot! If your college is really good, you don't have to torture and beg people to join you. But people will seek for your info and join you if you have good reputation. Please lah, open your eyes, look at the world out there, grow up, for god sake!!! Stop all your bullshit. One more time you call me, i don't mind issue a lgal notice on your college!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. you must be a bitch or son of a bitch.... you got degree?
      bullshit your english sucks...... you cant be a graduate you must be a slut or prostitue

      Padam
  56. irritating college...!!!!

    BalasPadam
  57. di sini tdak perlu membuka aib org .. triman kasih ..

    BalasPadam
  58. Saya ader ceck mqa gan jpa dekat laman web mqa gan laman web jpa

    Mqa
    First go to Www.Mqa.gov.my/Mqr/index.htm
    DAn masuk kan Kod mqa jurusan diploma atau sijil di Kod rujuk atau Reference code contoh (a6463) dan search
    Butiran mqa akan keluar

    BalasPadam
  59. Dis stupid college n deir staff simply dun undrstnd english, malay n tamil. kip colin my hos numba lyk mad. im juz so sick of tellin dem dun col n ders no spm leavers. looks lyk dey al pekak. Malas ah nak inform beribu kali. juz go to hell d one who kip colin n askin me for person who neva exist at al. col rumah org india, tanya "ade kavaiarasan (male) tak?" or trend baru, tanya 'ade kaviarasi (female) tak'? habe col rumah org cina tanye ape eh? ade apek atau asoh? col rumah org melayu pulak amacam? Boleh cakap dengan Ali n Siti? Never seen such a thick skin people. I know al d marketing team r indian, so sad dat indian people dun undrstnd english... Setakat 'wrong numba' pun tak faham, mcmn lah diorang boleh keje kat COLLEGE?

    BalasPadam
  60. Salam...

    Disini saya ingin membersihkan nama kolej ini yg mana kolej ini sememangnya di iktiraf dan mendapat kelulusan MQA. Sila semak website MQA ini. Segala persoalan pasti terjawab
    http://www.mqa.gov.my/mqr/akrKPList.cfm?IDAkrIPTS=484

    BalasPadam
  61. Saya juga merupakan graduan IPTS yg sering kali berasa ditipu dan kos hidup di bandar sebagai pelajar sangat tinggi tetapi saya cuba hidup dengan berjimat-cermat akhirnya dengan doa keluarga saya berjaya tamatkan pengajian dengan jayanya. Berbekalkan sijil diploma, kini saya adalah salah seorang kakitangan awam yg sama seperti mereka berkelulusan IPTA. Pada masa ini tiada lagi perbezaan IPTA@IPTS..yang penting anda berusaha. Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan. Jgn asyik menyalahkan org lain..semua IPTS ada keistimewaan masing-masing. Tidak kisah INDIA, CINA atau MELAYU kita kan satu MALAYSIA!

    BalasPadam
  62. betol 2.... x pyah nak burukkkan sgt la kolej masa.. sy dah nak abes blaja kat kolej masa, elok je... kat ne2 pn kne pkai wet... dpat keje ataw x bergntg pd dri msg2.. keyakinan dlm mendpatkan keje , plg pntg slaen result bgus k.. x ksah la dr sdut gov/swasta...

    BalasPadam
  63. Betol ke kolej masa bleh bg biasiswa?

    BalasPadam
  64. Aku bersyukur belajar kat kolej ni. dari tak belaja langsung. mula2 tu mmg tak syiok laa, tapi lama2 jatuh cinta. dengan Lecturer yg boleh jd geng, dan baik2 tak rapat dengan student kaum india jadi rapat. dah mcm adik beradik. skrg aku tengah industrial training kat syarikat IOI property, dorang tawar aku kerja terus kat sini. Alhamdulillah. Lagipun aku masuk sni masa tahun 2010 tu aku langkah kanan, dapat bantuan program khas. tak payah bayar apa2, cuma utang PTPTN 20k je laa.
    korang nak kutuk apa kutuk laaa, yang menipu tu manusia yg bakal busung perut, bukan kolej. kolej ni tempat menimba ilmu. aku nak bgthu korang, korang masuk kolej mana2 pun semua sama. semua mainan DUIT. kalau taknak berduit sangat g masuk IPTA. nak ikotkan ipta ipts semua sama, yg mmbezakan layak tak layak je. apa yg penting kolej ni ada MQA sebab aku salah sorang student yg dah di temuduga oleh org2 MQA. TEPUK DADA TANYA AKAL :)

    BalasPadam
  65. eh bodoh....bangang,kepala otak beruk....daripada nak kutuk org tengok diri sendiri yg busuk dulu lah.... wahai kawan2 ku sekalian , drpd buang masa dgn blog org bodoh yg tak sembahyang nie....pegi kat google cuba check UITM,POLITEKNIK dan sebagainya, lagi busuk bau tahi dia...kat MASA ok lagi berbandingkan tempat lain...kalau ada yg tak puas cuba pegi sana jumpa dgn kaunselor yg berkenaan...

    BalasPadam
  66. Saya setuju...sbb semua tempat mmg b'masalah, cuma kita kena jaga diri kita dgn betul....

    BalasPadam
  67. salam 1malaysia semua.saya skrg sdg bt latihan industri dan sy pelajar batch6 DHM course.apa yg korg kecoh2 kam psl kolej nie?sy dah 3thn kat sni.nk isu psl tipu duit student ke?hostel free,api n air free n nota free.nk bandingkn dgn ipta ke?ce pk yea...ipta pun berebut nk msk hoatel,xdpt kne sewa luar.xguna duit ke?klu yg dpt hostel 2 belum tentu hostel dkt kan?kdang2 kne ad transport sndr sb jarak yg jauh ataupun sb keselamatan.korg cuba fkir long sem 4k include note,exam paper,tutorial,hostel,api n air.long sem around 4-5 bln.hbs 2 hostel yg disediakan bukan ke ada katil,tilam,loker,meja,kerusi,dpr gas n stove?kolej beli guna duit@jd aset depa.mcm mne nk rolling gaji staff,byr duit rumah,api,air n etc sume 2?mampu ke korg klu diminta bt bayaran sbulan rm300@400?kita msh m'gunakan tenaga manusia yg perlu dibayar stiap ap yg depa bt.bersyukurlah sb kolej nie dah dpt fully MQA pun.semua berkat usaha ex-senior kami bt1 n 2 dgn management kolej.cuba jd org yg bersyukur.anda jgk blh mohon ptptn,zakat n baitulmal utk setiap sem,kesemua fici akn tlg korg.kolej nie jgk ada hubungan yg baik dgn Kuala Lumpur Conventian Centre utk bantu pelajar2 m'cri duit poket.KLCC ambek student dr kolej utk kerja partime.kita xpyh nk mtk duit parent lg.spanjang 3thn kat kolej nie sy keje partime di klcc,sunway n sime darby hdp je lg.dan plg pnting xpernah mtk duit kat mak lg.cuma kne rajin je.dlm dunia nie xda org bodoh dan pandai.cuma ada manusia yg rajin dan malas je penentu utk berjaya.sekian....

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalammualaikum suraya . sy ada kemusykilan boleh sy mintak emel fb atau nama twitter awak? sy ada pertanyaan ...reply pls

      Padam
  68. jgn la risau sgt rm4k kita akn dikembalikan semasa convo nti.dpt je duit 2 byar la ptptn blk.tp sure dpt je sume akn guna utk kegenaan sendri.so jgn nk tempik sna sni tanpa bt ap2 tindakan atau bertanya kemana duit anda tlh digunakan.kita dtg utk belajar n nk jd belia yg dpt m'beri sumbangan kpd negara bkn jd insan2 yg minda nagetive je.but setiap org ada hak utk bersuara dan setiap org ada cra yg b'beza utk berfikir.hny tahu hentam org je tp takut utk tonjolkan wajah dan berdiri pd wadah yg betul pun xguna jgk.adakah membantu namanya?bt dosa je tau ngata sna sni.jgn la sb hal management yg x t'atur korg jd isu.kolej nie kolej baru so depa msh baru dr segi mngment but depa ad staff yg b'pgalaman lama dlm bidang mereka.jd belajar bersabar,bwk berbincang dan siasat dlu sblm bersuara.terima kasih semua.sy xsalahkn sesiapa dan tak menyebelahi sesiapa.cuma sekadar berkongsi pdapat.bye....

    BalasPadam
  69. kolej ni ok ke xsbnarnya..pening mcm2 org bg komen...mintak pendapat semua...sy ad interview dkt masa....

    BalasPadam
  70. Aku ex fasilitator kat Masa ni. dah dua tiga taun aq x pg kolej ni. Aq berhenti dari Masa sbb aq dapat peluang lebih baik dari sini, bkn la sbb Masa ni x bagus ke ape ke cuma jujur aq kate rezki aq kat tempat lain je.

    Aq slalu baca komen2 kat sini, buruk ada, baik ada.. yg pastinya, smpai skrg kolej ni hidup je.. if kolej ni menipu, sah2 la kerajaan dah sita , tutup untk hentikan operasinya. Pembelajaran budak2 sini aq kira sgt ok... cuma masalah nya skrg, isu2 buruk timbul dari ex staff, pesaing2 kolej ni je. puak2 ni x puas hati je kat Masa sbb tu ramai yg asyik nak mengutuk, sebar isu2 negatif kat kolej ni.

    Pada adik2 yg dapat offer tu, x yah la dgr sgt ckp org, kalau result awk x dapat tempatkan awk kat IPTA or IPTS lain, syukurla kolej ni ada offer awk. Cuba check dekat web site SPA gov, Dip Business dah lama gov iktiraf, dip2 lain lain pun skrg dah lulus jugak aq rasa sbb klu tak lulus mana dtg PTPTN tu.. Pikir2 la masa depan, sambung je la blajar selagi boleh cuma klu nak murah, selesa masuk la Masa ni. Klu nak selesa, glemer pegi je la Ling Kok Wing, tu pun klu mak ayah mampu la.. huhu

    Pada ex2 staff Masa atau mane2 je la warga Masa yg asik negatif, hentilah merosak periuk nasik org lain.. x de faedah pon awk mengelirukan budak2 SPM yg nak tau pasal Masa.

    Para staff Kolej ni pun, kene beringat slalu, yg buruk2 tu kekadang ade betulnya .. Admin ke, lecturer ke, manager ke, fasi ke .. kene ingat 1 perkara, hargailah budak2, parent or sesama anda, x perlu berlagak mcm pandai sgt, merendah diri tu lebih baik dari meninggi diri. klu sesama kita saling ada hormat, humble dan berihsan aq yakin Kolej ni akan terus sukses sampai bila2.. Sape tau boleh jadi universiti ke...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam nak tanya..dulu keje fasi tu yg jwtn 'education manager' tu ke? dpt call dr pihak kolej masa utk inteview..pastu tgk job scope mcm kne promote college je..huhu dulu time apply men apply je..haha.pastu wat background research kolej ni terjumpa plak blog ni n comment2 yg ade kt sini wat sy ade 60% perasaan negative..huhu. Is the job worth the trouble? sy xnak la gaji yg diterima tu x berkat..huhu itupun if diterima bekerja la..fyi, saye ade master's degree in science n mule2 igtkn education manager tu mcm tutor mcmtu la..

      Padam
    2. education manager tu, maknenye kene handle fasi yg ade... kene push la fasi2 tu supaya dapat ramai student masuk Masa neh... kira ko marketing manager la... alahai... sygnye la hai ade master g keje camni... hehe.. sorry beb... bik ko g pat lain je la... minah kilang pun biasa duk position ko ni kat Masa la.. huhu

      Padam
  71. saya pun ada dapat cl untuk interview jugak..masa apply tu minta HR Executive tp bila dapt surat interview dia punya position education manager juga..lepas baca ni saya dah jadi was-was untuk pergi..huhuhu.. banyak yang negetif dari positif..somebody help me to clarify it whether the college is ok or not.. kalau dah marketing manager tulis jelah siap2 position tu tak payah nak tulis position lain n skop kerja pulak lain.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la... hal ni, mereka tak telus sket la... klu dah manager marketing, tulis je la manager marketing...

      Padam
  72. guys :)

    bersyukur jerk la.. yes ! biarlah dorang nak tipu kita, dorang yang dapat balasan.. kita just belajar dan habiskan cepat pelajaran dekat kolej tuhh.. jangan maen2, kalau nak habis cepat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea, betul.. pelajar, tumpukan je pada pelajaran... jaga diri anda baik2... gred dgn cemerlang..

      Padam
  73. so macam mana pula dengan jawatan education manager tu kalau memang skop kerja dia macam marketing it sound weird skit la.. so ada sapa2 penah kerja atau memang tengah kerja utuk position ni ke...boleh bagi comment tak..please

    BalasPadam
    Balasan
    1. keje marketing nie komisen dia tinggi... org yg complain tu semua mmg pemalas tahap babi. tu mana mana pun x leh keje.

      Padam
  74. Hahaha.. seronok . Xgrade2 lg . Nk kne tggu stahon ke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam2 komen dah jd confuse...smada nak masukkan anak sy ke kolej ni ke tidak..berbelah bagi..lg2 bl dgr tentang kos nya...huhu pening kepala cmne nak cr duit...

      Padam
    2. Sila rujuk komen pelajar kolej MASA, kemudian ambil keputusan. Islam menggalakkan umatnya siasat dahulu sebelum menuduh atau membuat sebarang fitnah.

      suraya abdullah27 November 2012 10:45 PTG

      Padam
  75. assalamualaikum..
    sye student kolej MASA ni..sye confuse gn duit ptptn yg sye dpt dlm sem 1..npe sye just dpt rm100 je??sedngkn sye pnjm at ptptn 1 sem rm4 k..mne lg baki duit sye yg len??sye bkn org senang nk kne byar ptptn gn jumlh yg bnyk mcm 2..sedngkn sye pkai ckit je..sye terkejut ble sye sndri call pihak ptptn n bertnye jumlh yg sye dh pkai pd sem 1..ternyata xsngka blh bnyk mcm 2 skali sye pnjm..dh la law nk bnti kne byr rm5 k plk..mne sye nk cri duit tok byr denda 2..ni pn law sye bnti,sye kne byr duit ptptn n duit denda 2 ag..mne ad kolej yg student bnti kne byr denda sume ni..cm menipu pn ad..risau plk sye cm ni..ad cpe2 leh bgtaw hal sbnr yg terjdi at kolej MASA ni..
    harp ad yg sudi nk tlg sye yg dlm kesusahn..TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Subatra Rattenam4 April 2013 4:11 PTG

      hello adik refer pada kolej .. you nie under program khas keh.. mana satu kolej you berhenti tak payah bayar.. PTPTN satu semester RM3900.00 sahaja masuk kolej ..RM100.00 masuk account student.. You tak tahu keh semua nie saya yang soal selidik awak sebelum masuk kolej.. untuk semua angguk kepala tapi sekarang komen komen bodoh.. kalau really berani datang ke pejabat jumpa MS Subatra Admin

      Padam
    2. Elok adik rujuk kolej adik.bahagian kewangan.nti ada la pegawai yg cerita aliran duit ptptn adik.isu denda xpasti nk bgtau.klo adik dh belajar sem seterusnya automatik la kena byr yuran kan? Dulu saya belajar ipta pon mereka xbgtau pon.tp inisiatif sy nk tahu so sy pg tanya pegawai kewangan.mrk akan cite dgn detail...

      Padam
    3. tak payah percaya si SUBATRaT ni...cakap je lebih....saya dah pernah kena tipu..janji manis bukan main

      Padam
    4. Tak payah percaya pada sesiapa kalau ada otak refer pada KPT bodoh ... Orang bodoh nie mesti tak ada otak hello sekarang semua under kelulusan kerajaan kalau tahu komen dlm blog nie mesti tahu pergi KPT kan bodoh so pergi check dulu jangan komen bodoh

      Padam
  76. Utk makluman adik, duit ptptn telah digunakan utk membayar yuran pengajian.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tp sye confuse plk gn duit biasiswa yg sye dpt sblm masok kolej ni..duit 2 digunakan utk ap plk??npe dkt tmpt len ptptn lebh dry yg sye dpt??np kolej ni kne byr denda law bnti??plik plk sye ni..sdngkn tmpt len xd pn kne byr denda sume 2..knpe ye??

      Padam
    2. skrng ni sye nk tnye,duit biasisa 2 digunakan tok ap??npe bnyk sgt duit ptptn yg diambil??setaw sye law pinjamn 24 ribu,kteorg akn dpt 3 ratus ke atas..tp npe dpt 100 je??tlg bg jawapn..tq

      Padam
  77. hamboi hamboi cukupla comment korang in ..........
    dahla dapat pk biasiswa dari kolej , itupun famali korang tak dpt nak bayar .......
    ada juga tmp tinggal asrama dpt percuma ...........
    tak cukup cukup bagi comment lagi sangup hati korang yee......
    kalau korang tak dpt tmp belajar kat sini kat mana mana pun tak dpt............
    sampai sekarang u all ini mesti merayau kat mana mana atau pergi mampus tau.............

    BalasPadam
  78. ekeleh SUBATRA cam bagus je...semua menipu orang...jangan percaya pada KOLEJ MASA ni...semuanya buat sebab nak dapatkan duit..yang kol kol suruh masuk kt dalam kolej tu pun semuanya nak dapatkan duit..manipulate org lain untuk kepentingan sendiri...apa nak jadila ngan korang ni...SUBATRA ni pun sama...kolej yg menipu..apa ingat kalau x belajar x boleh jadi orang ker?...dah dahla menipu pelajarnyer...

    BalasPadam
  79. Kalau tak belajar kerja ambil tahi pun tak dapat lah bodoh... bodoh orang yang bagi komen nie tak ada otak. kalau berani bagi nama lah bodoh

    BalasPadam
  80. Korang yg kt atas2 tu..jgn jdi bodoh sgt..korang xthu beza ke marketing dgn education manager..klau bljar tggi, tapi bdh xde otak..meh sni aku explain korg..marketing tu korg gi dtg rumah, gi jual produk2 kecantikan la perhiasan la ape la..tu baru marketing..kira mksd marketing ni jualan..education manager ni bkn jual produk..kita tawar untuk dorg blajar..klau xnk, xpaksa.org nk bg bdk2 kt dlm malaysia ni jd pndai dan ada masa depan..bknnye merempat,hisap dadah tu smua..org yg blja tgi pon especially mcm u all kot..ntah2 kje biase2 je..gji setAraf dgn spm punya..klau kolej MASA ni penipu, xde la pihak MQA,PTPTN dan JPA nk bg kelulusan buka kolej ni..klau xcye sgt pergi la website dorg sendiri..mungkin korg jeles kot xdpt kje sni..yela..dah biase bidang jual2 ni..klau xpndai bnd yg xthu, jgn belagak mcm thu..

    BalasPadam
  81. KOlej MASA PENIPU.....banyak lagi kolej lain....dok manipulate org lain....apelaa nak jadi..otak sempitt betul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hello masa penipu i rasa u ini orng yang tak sihat kot........
      sebab u fikir mcm saiko.......... hahahaha.........
      pelajar yang belajar di kolej masa ini bukan semua pelajar tak tahu nak fikir sendiri......
      kalau kolej masa tipu ,memang semua pelajar tak register and sambung belajar kat masa.......
      mestila ibu bapa pelajar akan check pasal kolej masa sebelum antar kat sini .........
      kalau kolej masa tipu tak mungkin ibu bapa antar anak dia kat sini saikoooooooooooo.........
      kalau u boleh buktikan benda tu datang la kolej masa .....
      lobi kolej masa setiap hari buka pagi pukul 9.00am sampai pkl 6.00pm ok....
      hari sabtu sampai pkl 1.00pm shj........
      u boleh bukti ke kalau boleh buktila ..........
      masa tak tipu...masa tak tipu....

      Padam
    2. MASAPENIPUSTUDENT8 April 2013 11:57 PTG

      hehheeh u ni yg saiko..ok i nk u jawab soalan ni...

      1. Berapa RM yang akan Education Fasilitator dapat untuk setiap student yg register?????? berapa RM???
      2. BUktikan dengan bukti empirik dan statistik yg mempunyai kebolehpercayaan yg tinggi berkenaan dengan kebolehpasaran pelajar kolej ni???..dan juga employability??
      3. Semua EF dilatih untuk menipu...dan menggunakan taktik yg salah dan mengelirukan pelajar demi RM..

      Padam
    3. awak ni bodo ke apa.. takde otak ke? ada ke org keja yg x dibayar?

      Padam
  82. koleh keling paria10 April 2013 5:44 PTG

    Kolej ni KOLEJ KELING PARIA....biasalah kalau dah keling memang penipu jela kejenyer,,,,,dasat PARIA...

    BalasPadam
  83. Korang tu yg bodoh sebenarnye..tanpa nama konon..ko igt aku xthu ko spe..ko tu bekas staff masa kan..ko nk burukkn kolej ni..tapi ko lg buruk la..kt kolej ni ko yg buat masalah sbnrnye..klau ko xnk aku tunjuk gmbr ko n bukak pekung ko, baik ko snyap..

    BalasPadam
  84. kolej KELING PARIA..tak payah masukkk KELING PUIIIHHH

    BalasPadam
  85. menyesal belajar kat sini, abis duit aku , pastu kene byr hostel dua kali, da la elaun 100 je, pastu kemudahan pun xde, yg paling tak puas haty warden kongkong cam tahi, SWASTA niiii, ape hal lak nak kacau privacy student, sedang kan SIME DARBY yang SPONSOR tu pon warden dorg watlek je, kolej ni menggelabah je warden dia, da la takde bagi practical cm di janji kan , kata more practical than theori. phuii , mangkaq! memang aku bengangggg , dah ah aku bayar yuran kata tak bayar! igt aku cop duit ka! amir kaunselor pon pembohong laknatullah, sama dgn sathia tak guna! facy tak bertanggungjawab , sorry to say lah bro kolej ni mmmg penipu.

    BalasPadam
  86. to admin , pikir lah sampai bila nak bebankan org, tambah ISLAM DAN YATIM!!!!! dah la penipuan besaran , xde pon komen yg baik sal kolej ni , sampai student sendiri kata cam ni, ex staff pon same????? admin, dah la tu, tak berkat duit kau buat anak2 adam yg susah lagy yatim, kami benar2 nak ilmu tapi kau beri harapan palsu. pk lah pahit jerih seorang ibu tanpa suami yang tak dapat nafkah satu sen pon dari suami dan tidak ada perkerjaan untuk cari wang demi nak bagi anak dia pendidikan terbaik KONON nye kat MASA nih, tapi korg dah hampa kan dia, IBU TUNGGAL, ANAK YATIM, ORANG SUSAH. ni semua mangsa kau. dan aku salah seorang. kalau aku tak halal kan wang kami, dengan cara penipuan korang maka haram lah darah yg mengalir dlm tubuh korg, pk lah bagi ank bini makan duit haram dan tak restu ye!!!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  87. Tumpang lalu,..

    BalasPadam
  88. Harini ada alliance nak hapuskan penipuan kolej MASA. Kepada kolej MASA, sila tarik balik perancangan pembohongan anda..Sebelum kami tiba di tempat anda. Alliance akan bergerak ke serata negeri..WAtChOUT!!JIka anda bertaubat, kami akan hentikan..jika tidak...kami tiada cara lain..kami akan minta government campur tangan..

    BalasPadam
  89. Korang tau tak setiap Facy dapat RM 4000 tau untuk setiap studnet yang masuk..sebab tu diorg beria ia sgt nk suruh korang masuk..mcm mcm tipu helah diorg buat...

    BalasPadam
  90. Huh yeke?Tapi dah kerja dia..upah dia..Tapi yang panas hati ni..kenapa student2 complain? I dapat dengar..nanti I siasat..

    BalasPadam
  91. Aq rase diorg lupe nak tulis yg lg rm9000 tuh.. lg rm9000 tuh kene pakai epf parents korg.. so total rm29000 semue nye..

    BalasPadam
  92. Mengtoknye...tido la..

    BalasPadam
  93. Sy pun dpangil tmuduga utk jawatan makerting exec...cam risau lak baca komen2 diatas....70% tak jadi g tmuduga...

    BalasPadam
  94. hAHAHA....MACAM2 KOMEN DEKAT CNI

    BalasPadam
  95. tapi saya masok sini hanya kena bayar 80 jer....2 mcam mana plak

    BalasPadam
  96. nasihat saya,
    mana2 kolej bayaranya mahal. x tipu..
    cuba bagi paling kurang pun 5 kolej bayaran murah.

    keputusan nak masuk belajar mana2 kolej di tangan kamu semua.
    so, guna otak,guna kewarasan, guna teknologi, pergi siasat sendiri kolej yg korang nak join tu.

    kalau result cap ayam jgn berlagak sangat.hehe
    yang cap singa pun belum tentu UPU lulus pergi IPTA.realiti
    yang kredit cukup2 makan tu, handal dan terer sangat ke nk tackle nak pergi bljar mana lepas SPM? kalu x LULUS UPU? kikiki.

    tahu ke malaysia ni pakai sistem pendidikan apa?
    tahu sangat ke laluan untuk tingkatkan level pendidikan?
    nak harapkan SPM result cikai tu je ke?nak angan kerja bagus?

    hehehehe..... melayu ni ramai sangat Bodoh sombong.

    sekolah menengah blajr mcm doremon. result SPM atas angin je.
    perasaan hebat macam pintu IPTA tu terbuka luas sangat untuk korang? sedar diri, ubah diri,

    yang terase diri tu hebat sangat x perlu nak menuding jari pada sesiapa, pergi blajr betulkan niat dulu?
    pada kolej pulak jangan nak berniaga sangat!!
    pada fasi, banykan munasabah diri dan tolong betulkan niat anda mengapa nak menolong student yang "cukup2 makan ni" belajar.

    sekian.

    hidup melayu

    BalasPadam
  97. sejak habis spm ni... banyak kolej aku kaji latar blkng dan feed back org ramai..
    semua banyak negetif jer... risau lak aku..
    knp lah ssh sangat nak jumpa kolej xde kritikan ni,,
    yang duk kritik plak tu mende sama, pasal bayaran, pasal penipuan...yeke... ??

    dah la UPU reject aku... kolej komuniti pun pakai UPU skrg... ssh la mcm ni...

    tersadai kerja mydin la..uhuhuhuhu

    BalasPadam
  98. kelulusan MQA :

    http://203.106.19.130/mqr/akrKPList.cfm?IDAkrIPTS=484

    BalasPadam
  99. Bahagian Koordinasi dan Rujukan Jaminan Kualiti,
    Agensi Kelayakan Malaysia (MQA),
    Tingkat 14B, Menara PKNS-PJ,
    No. 17, Jalan Yong Shook Lin,
    46050 Petaling Jaya,
    Selangor,
    MALAYSIA.

    No. Tel : +603 - 7968 3315/3338
    E-Mel : mqr@mqa.gov.my

    BalasPadam
  100. Roy...roy......roy......sian, dh buat taik kat kolej, dh malu, ko plak nk jadi komunis. Bukan org x kenal ko spe? Satu kolej kenal ko yg cam poyo tu. Klu handal sgt meh kita jumpa... Aku siap oder wartawan tv dtg buat live.....klu dah buruk perangai buruk lagi muka ko tu

    BalasPadam
  101. Dulu mgkin kolej ni ade mslh,tp skrg sume mslh tu da selesai..
    2 org kwn sy blaja dekat sini,sorg da bkerja tetap dekat bank negara dan sorg lg da jadi chef dkat hotel terkemuka..dorg sume wat ptptn 24k,tp 4k tu dipulangkn blk lepas dorg graduate..
    dan skrg,sepupu sy termasuk beberapa org kwn baik sy sedang blaja dekat sini,so far mmg xde mslh..lecturer sume sempoi..da 2 tahun kt cni,team sy da penuhkn student2 melayu kt sini,so xde isu lg yg mngatakan student india lg ramai..xperlu isu perkauman..klu niat nk blaja,kt mne2 pn blh..
    kt sini disediakn pnginapan percuma 2 thun,siap bg facilities kt dlm umh lg..IPTA blh bg cmtu ke??bkn Sem-2 da kena cari umh sndiri ke??
    sy da 2 tahun bekerja kt sini sbg EM dan skrg still bkerja..sy da byk tlg dptkn bantuan utk student2 cm Zakat,Baitulmal,Suk & lain2..
    ade sesetgh faci yg bg jnji manis dan itu memburukkn nama kami sndiri..
    mcm sy,sy jnjikan ape yg sy dpt buat..so far student2 sy blaja dgn snang hati dekat sini..ade jugak beberapa org yg kol dan ckp nk saman kolej ni,sy ajak jmpa dpn2 dan bwk bukti yg mngatakn kolej ni slh,tp smpai skrg org2 berkenaan xbrani nk berhadapan dgn sy,knapa ea??sy da buat byk research,so far byk2 kolej,tmpat yg bgus dari segi pendidikan dan facilities..kes rogol ke,kes ape2 ke,tu sume bergantung pada student sndiri..kami da bg arahan sblm kul 11 kna blk umh,tp masing2 pkr nk enjoy tnpa fikir kesannya.bila kami dpt tangkap,mula la merayu2 ckp xnk buat lg..tp bila da jadi kes,nk tuding jari kt spe??so pkir2kan la k...Always Positif... =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya like!! atas masing2 la buat penilaian, ape yang kami boleh bg fakta yg betul. keterangan diatas '2okt 2013 jam 1.22ptg' adalah fakta. dan ini yang terjadi di kebanyakan ipts. zaman da lain, ipta atau ipts tiada beza. periksa lah segala segi sebelum buat sesuatu tuduhan. dunia memerlukan fakta, bukan auta.. trima kasih. kepada admin, sekiranya komen in berlarutan, delete lah entry ni, buatlah entry baru. jgn biarkan golongan masa depan anak2 kite, anak buah kita belajar mengutuk atau mencaci sesama bangsa disebabkan kepentingan diri. tq

      Padam
    2. Hye nk tanye vacancy marketing exec/edu manager neh ade basic ke commission based salary? N btol ke kene g rumah2 org utk ajak blaja kat MASA? Kenapa xbuat di Office MASA?kan lebih professional?

      Padam
  102. Saya baru dapat panggilan interview sebagai Marketing Manager - Education. Lepas baca komen-komen di atas sekarang rasa was was nak pergi ke tak untuk interview. Saya x kisah kerja sebagai apa, marketing ke sales ke sebab dua2 pun berkait rapat. Tapi yang lagi penting betul je jawatan ni menipu student/orang? Kalau yg ada pengalaman harap boleh kongsi. X nak lah kerja yang x berkat.

    BalasPadam
  103. Kalau nak tau cite sebenar, pegi kolej masa dan tanya sendiri student kat sane. Senang kan? Jgn biakan diri anda dibodohkan org yg bodoh. Kalau btol education manager tu ckp lain masa dia nak awk masuk daftar dan pastu jd lain bila awk da start blaja, awk de number dia kan? Pegi cari dia. Tp smp skg takde pun dgr education manager disaman ke ape ke? Nape? Jd nmpk sgt benda ni niat jahat org je. Kolej masa tak selamat la, penipu la, ape la, tp ape buktinye? Buatla kes polis, pegi mengadu kat surat khabar ke, nape brani burukkan kat sini je? Nape org melayu ni lemah, sbb melayu ni senang dibodohkan. Allah da ckp dlm Quran, sblm kita nak menuduh, pastikan dgn bukti. Tp melayu yg kata Islam ni ade buat cmtu? Dia pk dia tgk komen2 kat sini tu da kira dia buat research la? Jgn mudah sgt ditipu. Dan kpd penipu, ko igt ko blh hidup senang dgn menipu?

    BalasPadam
  104. Saya ditawarkan marketing exe...just nak share kalau ada apa2 komen pasal mgt kolej cth..gaji lambat byr ker, tak potong epf ker, elaun /komisen tak byr ker....???

    BalasPadam
  105. Adoi. Tolong jangan nak peningkan kepala saye boleh tak? Saye dah study kat sini pon. Lepas bace sume ni jadi pening plak nak teroskan ke atau tak. Bukan ape. Kesian kat mak saye kat kampung tu. Banyak dah perabis duit nak bagi saye belajar. Tolong la jangan melemahkan semangat kami2 yang baru nak kenal dunia luar ni. Saye tak sanggup nak tengok mak saye menangis. Ayah plak dah meninggal. Kalau betul kolej ni menipu. Biar tuhan jela yang balas. Tapi kalau salah ape2 keburukan kolej ni yang diuar2kan. Harap bertaubat la. Dari membazir mase tulis benda2 buruk kat sini. Salam.

    BalasPadam
  106. Kolej ni kolej penipu....x yah nak datang belajar kat.sini......ape y dieowg dok cakp tu sume x de...kediaman..pon diowg tipu....kalo director tu keling..memng keling la sume management die...dasr kole penipu...

    BalasPadam

katakan.saja.apa.mahumu. itu.komen.kamu.bukannya.milikku.hehehehe
(kecualiyangberadadibawahnamaku)